Sju videotrender för 2016

Video kommer fortsätta växa under 2016. Sällan har jag sett en mer enad bransch som förutspår det. Här är de sju videotrender som jag tror kommer dominera 2016.

Video äger

Som sagt, video äger. Alla nya startups har en videoförklaring mitt på startsidan. Investeringarna ökar. Trafiken ökar. Google testar videoreklam i sökresultat, Facebook bygger reklamlösning för rörligt. På Instagram fungerar den rörliga reklamen bäst.

Kampen mellan plattformarna

Den stora kampen om herraväldet sker mellan Youtube och Facebook. Facebook arbetar aktivt för att nedprioritera Youtube i flödet och ger istället mer utrymme åt sin egen lösning. Det är svårt att jämföra statistik eftersom Youtube presenterar statistiken i antal timmar tittade och Facebook räknar antal tittningar. Facebook autostartar dessutom sina klipp och räknar dem som tittningar efter bara tre sekunder, något de har fått kritik för eftersom det är ett för generöst sätt att räkna faktiska tittningar. I bakgrunden finns även Snapchat som i november 2015 passerade 6 miljarder dagliga videotittningar. Andra plattformskamper sker mellan Twitter vs Instagram, Younow vs Blab och livevideotjänsten Periscope som utmanas av bland annat Facebooks nya livetjänst.

Mobilt

Över hälften av de som tittar på video på Youtube gör det via en mobil. De mobila visningarna på Youtube ökade med 100 procent under 2015 och den genomsnittliga mobila Youtubebesökaren spenderar 40 minuter per session. Imponerande siffror som inte lär minska under 2016, för att inte tala om video på Snapchat, Instagram och Periscope där nästan alla visningar sker i mobilen.

Micro-moments

Google pratar mycket om ”micro-moments”. Det handlar om de hundratals gånger per dag som du tar upp din telefon och konsumerar innehåll, ofta några sekunder åt gången. För innehållsproducenter innebär det ett krav på att alltid vara intressant och att erbjuda en mix av innehåll som passar för den som bara har ett par sekunder till övers.

Video integrerat med övrigt innehåll

Video kan lyfta textbaserat innehåll – och tvärtom. Vi kommer se mer bra exempel på video integrerat i blogginlägg, korta animerade GIF:ar för att förklara komplicerade saker (som Mailchimp gör bra) och webbplatser med video som huvudsaklig storyteller.

Proffsen tar tillbaka taktpinnen

Mycket av utvecklingen och det stora genomslaget inom video online har kommit från oetablerade aktörer, ofta enskilda individer. De har skapat sina egna format och stil som publiken älskar. Under 2015 har företagen skaffat sig mer videokompetens och vågat ta ut svängarna mer och börjat efterlikna de virala succéer och koncept som visat sig fungera. Den utvecklingen kommer bära frukt under 2016 då en större del av de roliga och smarta videos som vi skickar runt till varandra kommer ha företag eller etablerade medier som avsändare. Buzzfeed Taste är ett exempel på några som har lyckats väl. Förutom det så kommer ännu fler duktiga amatörer snabbt bli uppsugna av annonsnätverk som Splay eller PewDiePies Revelmode, samtidigt som vi kommer se fler betalda annonssamarbeten mellan Youtubers och företag.

360-videos

Alla pratar virtual reality, men jag tror att vi får vänta tills 2017 innan det får ett stort genomslag, hårdvaran behöver landa, köpas och bli Årets julklapp först. Däremot kommer många upptäcka 360-videos och använda det på webbplatser, Facebook och Youtube. Tekniken har funnits länge men under 2015 öppnade både Youtube och Facebook för att publicera 360-videos så nu finns även plattformarna redo. Kolla till exempel in Vice 360-reportage från krigets Afghanistan eller den här koreanska berg- och dalbanefärden så inser du nog att det här är något som fler kommer vilja använda sig av.